Son Yazılar

Yazılım Test Uzmanlığı

"Yazılım dünyasında kariyere başlamanın hızlı bir yolu var mı?" sorusuna cevap arıyorsanız, doğru yazıyı okuyorsunuz demektir.
Son yıllarda ülkemizde yazılım kalitesine verilen değer gittikçe artmaya başladı. Bunun göstergesi olarak, firmaların verdikleri eleman ilanlarına bakabilirsiniz. Yazılım proje yöneticileri, yazılım test uzmanları ilanlarının sayısı gittikçe artmaya başladı. Bununla birlikte yazılım firmalarının aldığı Yazılım Yaşam Döngüsü Yönetimi, Proje Yönetimi, Yazılım Testleri başlıklı eğitimler ve danışmanlıkların sayısı da gittikçe artmaya başladı.
Bu yazının konusu, yazılım sektörüne yeni girecekler için, yeni bir bakış açısı ya da giriş kapısı aralamak…
Genelde yazılım sektörüne giriş yolunun yazılım geliştirici olmaktan geçtiği düşünülür. Yani daha bilinen adıyla yazılımcı olursanız yazılım sektörüne girersiniz. Ancak günümüzde gelişen sektör ve piyasalar sayesinde artık yazılım geliştirme sürecinde roller ayrışmaya başladı. Böylece bir yazılımı geliştirirken ne yapılması gerekiyorsa hepsini yapan biri olan yazılımcının yerini, projeyi yöneten, analizi yapan, mimariyi tasarlayan, yazılım geliştiren, kalitesini sınayan ayrı ayrı birileri almaya başladı.
Bu durumda sektöre girmek için elimizdeki seçenekler artmaya başladı. Sektördeki rolleri ana hatlarıyla sıralayalım:
-        Yazılım proje yöneticisi
-        Yazılım mimarı
-        Analist
-        Yazılım geliştirici
-        Veritabanı uzmanı/yöneticisi
-        Test uzmanı
-        Kullanıcı deneyimi geliştirme uzmanı
Bu listeyi daha da uzatmak mümkündür. Ama ben burada kesiyorum.
Şimdi bu listeye nasıl bakacağımıza gelelim. Bu sektöre yeni başlayacaksanız, bu rollerden birini seçmeniz gerekir. Yazılım proje yöneticiliği, yazılım mimarlığı, veritabanı uzmanlığı deneyim ve eğitim gerektirir. Kullanıcı deneyimi geliştirme uzmanlığıysa, daha çok görsel tasarımla ilgilidir. Geriye analist ve test uzmanı başlıkları kalır.  
Firmalar analist olarak genellikle yazılım tecrübesini öncelikli koşul olarak koymazlar. Analistin esas görevi gereksinimleri alabilmesi ve yönetebilmesidir. Ama analist olarak çalışmak sizi test uzmanlığı kadar hızlı bir şekilde yazılım geliştirme rolüne yaklaştırmaz.
Yazılım test uzmanları, geliştirilen ürünün kalitesini sınar. Bunu yaparken, bazı testler için kodun içine girebildikleri gibi (White-box testing), çoğunlukla gereksinimler üzerinden yola çıkarak, kodun ne olduğundan ziyade doğru çalışıp çalışmadığıyla ilgilenirler (black-box testing). Bu nedenle kodlama deneyimi çok önemli değildir. Daha ziyade analitik düşünme ve yazılım testleri geliştirebilme konusundaki yetenek ve bilgi birikimi daha önemlidir.
Diğer taraftan iş ilanlarına baktığınızda, yazılımla ilgili tüm pozisyonlar için öncelikle Bilgisayar Mühendisi, olmadı Endüstri, Elektronik, vb mühendisi aradıklarını görürsünüz. Bu Türkiye’de maalesef birçok sektörde böyledir.  Kurumların insan kaynakları (İK), doğal olarak alabilecekleri en iyi elemanı almak isterler ve bu nedenle ilgili rol için bildikleri, duydukları ne özellik varsa hepsini isterler. Her ne kadar İK mühendislere öncelik verse de, ilgili alanda sertifika sahibi olanların da ciddi anlamda şanslı olduklarını düşünüyorum. Hele ki hem mühendisseniz hem de sertifikanız varsa, liste başısınız demektir.
Gelelim yazılım test uzmanlığına. Bu başlık, artık üniversitelerimizin Yazılım Mühendisliği bölümlerinde zorunlu ders olarak okutulmaya başlandı. Diğer taraftan Bilgisayar Mühendisliği bölümlerinde de seçmeli ders olarak okutuluyor.  Ama ben mühendislik okumuyorum, test uzmanlığını nasıl öğreneceğim diyorsanız, Türkiye’de bu konuda eğitimler veren kurumlar da var. Bu kurumların verdiği eğitim size diploma kazandırmasa da, sizi uluslararası geçerliliği olan bir sertifikasyona hazırlıyorlar.
Yazılım testi üzerine edindiğiniz bilgiler ve sertifikasyonla sektöre girmek, yazılım uzmanı olarak girmekten daha kolay. Düşünsenize yazılım uzman yardımcısı olarak işe başlamak için neler bilmeniz gerekiyor?
-        Bir programlama dili
-        En az bir yazılım geliştirme ortamı
-        Web, desktop, mobil programlama
-        Veri erişimi, veritabanlarıyla çalışma
-        Vb.
Test uzman yardımcısı olarak işe başlamak içinse test metodoloji ve tekniklerini bilmek iyi bir başlangıç olacaktır.
Yazılım dünyası gittikçe büyüyor. Bizim de perspektifimizi genişletmemiz ve yeni başlıyorsak da sektörün içindeysek de bu büyümeye uygun bir şekilde kariyerimizi şekillendirmemiz gerekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Fatih Tahir Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Tema resimleri Bim tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.
bursa escort