Son Yazılar

İyi Yazılım için İyi Test


Ortaya iyi bir yazılım çıkarmak ve başarılı bir yazılım projesi gerçekleştirmek için yapılması gereken en önemli şeylerden biri de iyi bir "yazılım testi" gerçekleştirmektir.
İyi "Yazılım Test" gerçekleştirimi için öncelikle testin yazılım geliştirme süreciniz içinde tanımlı bir yeri olması gerekir.  proje planında testle ilgili aktiviteler tanımlı, gerekli tahminlemeler yapılmış ve kaynaklar atanmış olmalıdır. Tüm bunlarla birlikte en önemli unsur da testi yapacak olan test uzmanıdır.  
İyi yazılım, tanımlı bir süreç içerisinde alt süreç olarak test sürecinin de tanımlı olması gerekir. Test planının, test senaryo hazırlıklarının ne zaman yapılacağı, test senaryoları hazırlanırken hangi senaryoların kullanılacağı, test verilerinin nasıl oluşturulacağı, test için ne tip araçların kullanılacağı,  testin ne zaman ve ne şekilde işletileceği, test sonrası çıkan bulguların nasıl yönetileceği, test raporlamalarının nasıl yapılacağı test süreci içinde belirlenecek başlıklardan en önemlileridir.
Test süreci yazılım geliştirme sürecinin bir alt süreci olduğu için geliştirme sürecine bağlı olarak değişecektir. Örneğin Scrum kullanıyorsanız ona göre bir test süreci, Kanban kullanıyorsanız daha farklı, RUP kullanıyorsanız, klasik proje yönetimi kullanıyorsanız farklı farklı test süreçleri tanımlamanız gerekir.  Uygulanan süreç test senaryolarının hazırlanma, işletilme ve sonuçlarının takip edilmesi gibi konulara direkt etki edecektir.
Kurum içinde tanımlı olan genel test sürecinin her proje için ayrı ayrı nasıl ele alınması gerektiği proje planlanırken ele alınmalı, böylece her bir proje için gerekli olan test faaliyeti en uygun kaynak ve maliyetle beklenen kalite seviyesinde gerçekleştirilebilecek seviyede tanımlanmalıdır. Örneğin geleneksel yöntemle (waterfall) yapılacak bir projede ürün kalitesi çok önemliyse, normal süreçte tanımlanan testlerden daha fazla sayıda ve farklı türde test yapmak gerekir. Bu tip durumlarda proje planlanırken test planı üzerinde daha ayrıntılı durularak gerekli ek test aktiviteleri tanımlanmalıdır.
İyi bir test için tabii ki tanımlanan süreci ve planlanan projeyi işletecek iyi bir test uzmanına ihtiyaç duyulur. İyi bir test uzmanı, öncelikle işini seven, kalite odaklı, test disiplinine hakim, işiyle ilgili gerekli araçları kullanabilen ve gerekli deneyime sahip biri olmalıdır. Test uzmanı konusundaki ihtiyaç kuruma, test sürecine, yapılan projeye göre değişmekle beraber, test konusundaki temel test bilgisi bence başlangıç seviyesinden en deneyimli test uzmanına kadar herkeste olması gerekir.
Bir test uzmanında olması gereken temel test bilgi ve becerilerini kısaca şöyle özetleyebilir:
- Testin temellerine hakimiyet. Test sürecinin ne olduğu, hangi aşamalardan oluştuğu, test seviyeleri, test türleri, temel test teknikleri gibi kavramlara hakim olmayı içerir.
- Temel test araçları hakimiyeti: Test Case'lerin yazılması, bulguların takibi, raporlama gibi test sürecindeki en temel işlerin gerçekleştirilmesi için gerekli araçlardır.
-Analitik ve sorgulayıcı düşünebilme: Test dediğimiz şey, bir ürün ya da hizmetle ilgili olarak beklenenlerin gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğinin sınanmasıdır. Bunu yapacak kişinin beklentileri (specifications) iyi anlamalı ve ortaya konan ürünün bunu karşılayıp karşılamadığını sınayabilmelidir.
Özetleyecek olursak; iyi yazılım iyi testle olur. İyi test, iyi bir test süreciyle, her proje için iyi bir test planı yapılarak ve iyi testi işletecek iyi test uzmanlarıyla mümkün olacaktır.
Testin ne olduğu ve uluslararası standartlarda test kalitesi için "Yazılım Kalitesi ve Test", test uzmanlığı kariyerine başlamak isteyenler içinse "Yazılım Test Uzmanlığı",  başlıklı yazılarıma göz atmanızı öneririm.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Fatih Tahir Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Tema resimleri Bim tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.
bursa escort